top of page

Park Maksimir

Park Maksimir koji je izvorno nastao na rubnim dijelovima Zagreba krajem 18. i u prvoj polovici 19. stoljeća, danas je u cijelosti okružen gradskim naseljima. I u takvom novom okruženju, park Maksimir predstavlja mjesto gdje su, usprkos njegovoj maloj površini od 316 hektara, utočište pronašle mnoge biljne i životinjske vrste. 

Zbog očuvanih stoljetnih hrastovih šuma njegova vrijednost za zaštitu ugroženih vrsta vezanih uz stare duplje je velika. Tako je u parku Maksimir zabilježeno više od stotinu vrsta ptica, od kojih se značajem ističu upravo ptice dupljašice. Zanimljiv je podatak da je u parku Maksimir, gustoća populacija crvenoglavog djetlića (Dendrocopos medius), vrste ugrožene u europskim razmjerima, jedna od najvećih u svijetu. Značajne su i druge vrste životinja vezane uz stare šume, poput vjeverica te nekih vrsta šišmiša, inače globalno ugrožene skupine životinja.

Osim šuma u parku Maksimir možemo naći livade, jezera i potoke, koji također predstavljaju važna staništa raznim biljkama i životinjama, te time doprinose njegovoj biološkoj raznolikosti.

U vrijeme nastanka park Maksimir bio je najsuvremeniji, najelitniji i najpopularniji zahvat na području grada i znatno šire.

Zagrebačka Katedrala

Zagrebačka katedrala, ili punim imenom Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, najveća je i najmonumentalnija hrvatska sakralna građevina i jedan od najvrijednijih spomenika hrvatske kulturne baštine. Izgrađena je u neogotičkom stilu.
Katedrala je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, a suzaštitnik je sveti Stjepan kralj. Nazivaju je katedralom naših velikana - Alojzija Stepinca, Franje Šepera, Franje Kuharića, Zrinskih i Frankopana.
Katedrala je `majka je svih crkava u zagrebačkoj nadbiskupiji`.

Katedrala je dugačka 77, a široka 46 metara. Ima dva tornja (crkvena zvonika) - sjeverni toranj visine 104 metra i južni, visine 105 metara. Površina unutrašnjosti Katedrale iznosi 1617 m2, a može primiti više od 5000 ljudi.
Zvonici Katedrale imaju osam zvona - pet ih visi u sjevernom, a tri u južnom zvoniku, od kojih je najveće zvono Presvetog Trojstva iz 1843. godine, teško 6,5 tona.
U svakom zvoniku smješten je po jedna sat promjera 320 centimetara, teških oko 600 kilograma, a zanimljivo, a izradu novih satova (stari su uništeni korozijom) utrošeno je 8 tona bronce i mjedi.
Uz vjersko i povijesno značenje, Zagrebačka Prvostolnica ima i veliko kulturno i arhitektonsko značenje i jedan je od napoznatijih Simbola grada Zagreba.

Stari grad 

Hrvatska prijestolnica mlada je i zaigrana duhom unatoč gotovo tisućljetnoj povijesti svojega Staroga grada.

 

Grad živi u ritmu uspješnih poduzeća, a opušta se sa zalaskom Sunca. Iako žive u istinski suvremenom gradu, Zagrepčani će vas dočekati s tradicionalnom hrvatskom gostoljubivošću.

 

Dođite i posjetite političko, trgovačko i kulturno središte Hrvatske! Stari grad Zagreb prava je gozba za vaša osjetila, gdje možete kušati specijalitete u nekima od najcjenjenijih hrvatskih restorana i kafića, okruženi klasičnim pročeljima, bujnim vrtovima i zadivljujućim neogotičkim građevinama.

Crkva Svetok Marka

 

Crkva Sv.Marka je jedan od najstarijih arhitekturnih spomenika grada Zagreba, a istovremeno je i najstarija župna crkva u gradu. Nalazi se u Gornjem Gradu, na Markovom Trgu. Prvi put u povijesti spominje se tek 1256. godine, no osnovna građa ukazuje na romaničko doba. Današnja crkva Sv. Marka potiče iz 14. i 15. stoljeća, a obnovljena je u 19. stoljeću (Schmidtova obnova), čime Crkva dobija današnji unutarnji izgled. Od Schmidtove obnove Crkva ima tri oltara, dok ih je prije bilo više (u 15. stoljeću osam, u 17. stoljeću dvanaest). U međuratnom razdoblju crkva Sv.Marka je dalje ukrašena pod vodstvom Joze Kljakovića (1936-1937). Bitan utjecaj na uređenje imao je i Ivan Meštrović.

Crkva se sastoji od tri broda, od kojih svaki završava apsidom. Duga je 36 metara, a široka 15,5. Svod je pozlaćen pri uređenju 1937. Pod je nekad bio iz opeke, no krajem 17.stoljeća je popločan kamenim pločama. Crkveni kor je nekad bio zidan i uzak, stajao je na četiri kamena stupa. Schmidt ga je proširio, a Meštrović uklonio i zamijenio današnjim drvenim korom. Crkva Sv.Marka je imala orgulje već u 14. stoljeću. Na sjeverozapadnom zidu izvana nalazi se uklesan grb grada Zagreba iz 1499. godine. Schmidt je pokrio Crkvu šarenim krovom. Pritom je za brod i sakristiju napravljena nova krovna struktura. Južna strana krova ukrašena je s dva grba: grbom Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije te grbom grada Zagreba. Zvonik je kroz stoljeća bio teško oštećen u potresima i uvijek iznova sagrađen, nekoliko puta uništen u požarima i ponovno obnovljen. Osnova mu je gotička. Današnji barokni oblik dobio je u razdoblju 1677-1725, a 1841. pokriven je bakrom. Današnja zvona datiraju iz 1706. godine.

Bundek

Područje oko jezera uređeno je kao zabavno-rekreativni park s postavljenih 10 kompleta za roštilj (betonski roštilji s vrtnim klupama i stolovima) koji su na raspolaganju građanima. Oko jezera uređena je biciklističko – rolerska staza dužine 1650 m, pješačka staza, te tri dječja igrališta od kojih je jedno namjenjeno za djecu do 12 godina, drugo za djecu od 12 godina, a treće za djecu sa posebnim potrebama. Na istočnom dijelu Parka Bundek nalaze se dva terena za odbojku i rukomet na pijesku.

Na zapadnom dijelu sunčališta postavljena je pozornica na vodi sa gledalištem za cca 2500 gledatelja na kojoj se održavaju različita kulturna događanja. Tijekom ljetne sezone na Bundeku se provodi niz kulturnih, zabavnih, sportskih i rekreacijskih događanja. Postojeća infrastruktura s pratećim sanitarnim čvorovima redovito se održava (10 vanjskih). Velika pažnja posvećuje se uređenju i održavanju ekosustava o kojem vode brigu stručni radnici Podružnice Zrinjevac. Na prostoru parka postoje 2 ugostiteljska objekta koja se izgledom uklapaju u prirodni ambijent parka. Tijekom cijele godine za sigurnost posjetitelja Bundeka brine se zaštitarska služba.

Na Bundeku je u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje, Zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Podružnicom Upravljanje sportskim objektima postavljena Staza zdravlja. Staza je postavljena kružno uz glavno jezero i duljine je 700 metara. Dostupna je cjelokupnom građanstvu tijekom cijele godine, a namijenjena je za hodanje, nordijsko hodanje i trčanje.

Atrakcije u blizini

EUGEN KVATERNIK

(1825.- 1871.)

Eugen Kvaternik hrvatski političar, pravnik, pisac i revolucionar. Rodio se 31. listopada 1825. godine u Zagrebu. Školovao se u Zagrebu, Senju i Rijeci. Bogoštovlje je studirao u Senju i Pešti, ali ubrzo prelazi na pravo i diplomira 1847. godine.
U politički život u Hrvatskoj uključio se je ubrzo poslije završetka studija. Kvaternik s dr. Antom Starčevićem osniva 1861. godine Hrvatsku stranku prava. Zalagao se za samostalnu Hrvatsku i oslobođenje Hrvatske od austrijsko- ugarske vlasti. Ne vidjevši drugog rješenja za oslobođenje Hrvatske od tuđinske vlasti u Rakovici 1871. godine podiže narodni ustanak - 

RAKOVIČKA BUNA

Eugen Kvaternik Square

bottom of page